Ga naar de inhoud

Stap 1: De mogelijkheden

Elektra aanpassen

In deze stap leggen we uit wat er technisch gezien nodig is voor een inductiefornuis of -kookplaat zodat u meer inzicht krijgt in wat nodig is en waarom. Ondanks deze uitleg raadden wij de tussenkomst van een elektricien wel sterk aan, omdat elke woning verschilt. Een elektricien kan de situatie in uw meterkast en keuken bekijken, waarvandaan u zekerder en gerichter een geschikt fornuis kunt uitzoeken. En een bijkomend voordeel: een elektricien kan meteen een indicatie geven van het kostenplaatje als er veranderingen in uw meterkast nodig zijn.

 

Elektra aanpassen - meerfasen perilex aansluiting nodig
Technische termen als krachtstroom, meerfasen en aansluitwaarde

Technische termen

Er is nog best wat onduidelijk als het gaat om de juiste aansluiting voor inductie apparatuur. En, eerlijk is eerlijk, het is ook niet zo eenvoudig. In de vorige stap kon u lezen hoe inductie werkt. Omdat het fornuis vijf pannen tegelijk elektrisch moet kunnen verwarmen en de oven het dan ook nog goed moet kunnen doen, is er ook wel wat stroom nodig. Elk fornuis heeft een andere hoeveelheid stroom nodig voor een optimale werking. Deze hoeveelheid wordt uitgedrukt in de term ‘Aansluitwaarde’ en is een aantal kilowatts (KW). Het aantal benodigde kilowatts is afhankelijk van factoren als het aantal kookzones en het aantal ovens. Hoe groter het fornuis, hoe meer kookzones en hoe meer ovens, des te groter de aansluitwaarde moet zijn. Een gewoon stopcontact kan niet genoeg stroom leveren voor een inductiefornuis. Een stopcontact is aangesloten op een zogeheten groep in de meterkast.

De meeste meterkasten in Nederland zijn uitgevoerd met een 16 Ampère zekering.

Rekenen met stroom

Eén groep, ook wel 1-fase genoemd, van 16 Ampère, levert 16 x 230 Volt = 3,6 kW aan stroom. Op dezelfde manier doorrekenen: een extra fase toevoegen geeft twee keer zoveel capaciteit, waardoor bij 2 fases een 2-fase aansluiting op basis van een 16 Ampère zekering 7,2 kW geeft en een 3-fasen aansluiting 11,1 kW. Houd hierbij wel rekening met een speling in de aansluitwaarde van 10%. Een fornuis met een aansluitwaarde van 7,4 kW kan dus ook aangesloten worden op een 2-fase aansluiting die volgens de rekensom tot 7,2 kW kan leveren, maar bij een fornuis met een aansluitwaarde van 9,2 kW dient u wel echt een 3-fasen aansluiting te hebben. Op onze site ziet u bij elk fornuis de aansluitwaarde vermeld staan.

 

LET OP bij hogere aansluitwaarde

LET OP bij hogere aansluitwaarde

Komt u boven de 11/12 kW, dan komt het verhaal er anders uit te zien. Houd hierbij wel rekening met een speling in de aansluitwaarde van 10%. Dus als het fornuis een aansluitwaarde van 11,4 kW heeft, dan kunt u deze nog op een gewone 3-fasen aansluiting aansluiten.

Een fornuis met een aansluitwaarde van 14 kW is in de meeste huishoudens in Nederland niet mogelijk met de standaard aansluiting. Ook tussenkomst van de elektricien is dan nog niet voldoende, want een verzwaring naar een 3-fasen aansluiting, levert volgens de rekensom met 16 Ampère x 230 Volt x 3 fase maximaal 11 kW. Reken daarbij nog de speling van 10%, dan kan een fornuis van 11,8 kW nog wel aangesloten worden, maar een fornuis met een hogere aansluitwaarde niet meer. In dat geval dient dan ook de hoofdaansluiting verzwaard te worden.

 

Verzwaren van de hoofdaansluiting

De meeste meterkasten in Nederland beschikken over een hoofdzekering van 25A. Dit is de zekering die netbeheerders als Liander, Enexis of Stedin aanbieden. Een hoofdzekering van 25 Ampère betekent alleen nog niet dat u ook 25 Ampère over de hele stroomvoorziening in uw huis heeft. Bij een hoofdzekering van 25 Ampère heeft u namelijk een normale zekering van 16 Ampère op uw meterkast. Blijkt nou uit de rekensom dat 16 Ampère niet genoeg is voor het fornuis dat u wilt? Dan moet die hoofdzekering verzwaard worden, bijvoorbeeld van 25A naar 35A, waardoor de uiteindelijke zekering in uw meterkast naar het fornuis ook verhoogd kan worden. Van 16 naar bijvoorbeeld 20, of zelfs 25 Ampère.

 

 

Het verzwaren van de hoofdaansluiting geeft hogere maandlasten (vastrecht gaat omhoog)

Concreet

In dat geval komt de rekensom er als volgt uit te zien:

– 20A x 230 Volt x 3 fasen = 13,8 kW

– 25A x 230 Volt x 3 fasen = 17,3 kW

Neem daarbij de speling van 10% in acht en u kunt zelf berekenen wat u nodig zult hebben voor uw gewenste fornuis.

Het verzwaren van die hoofdzekering is alleen niet goedkoop. Het veranderen van de hoofdzekering heeft natuurlijk kosten vanwege de eenmalige veranderingen die in uw meterkast moeten worden aangebracht, maar u betaalt na deze verandering ook een hoger vastrecht. De kosten verschillen iets per netbeheerder, maar houd globaal rekening met een stijging van het vastrecht van 600 euro per jaar! Vergeet dit zeker niet mee te nemen in de overweging.

De term krachtstroom

Tot slot is het goed om te weten dat in de markt vaak de term krachtstroom gebruikt wordt. Deze term staat gelijk aan de 3-fasen aansluiting waar elektriciens over praten. Wel zo handig om te weten…

Nogmaals, ondanks dat u nu snapt hoe 1-, 2- en 3-fasen aansluitingen werken: wij raden sterk aan een elektricien uw meterkast te laten inspecteren, zodat er gerichter een fornuis kan worden uitgekozen en het duidelijk is welke veranderingen er nodig zijn in de stroomvoorziening bij u thuis.

 

 

Nu we weten wat de technische mogelijkheden zijn, kunnen we in stap 2 gaan kijken wat de mogelijkheden zijn van de verschillende inductie kookplaten en fornuizen.