Ga naar de inhoud

Uitleg inductie koken

Koken op magnetisme

Leuk, zo’n stappenplan voor hoe u bij het beste inductiefornuis uitkomt, maar wat is inductie eigenlijk en waarom zou u zo’n fornuis aanschaffen?

Koken op inductie is elektrisch koken via een magnetisch veld. Iets concreter: bij inductie wordt een inductiestroom opgewerkt in de bodem van de pan, die vervolgens wordt omgezet in warmte. Daarmee wordt de pan en dus het gerecht opgewarmd. Het grote verschil hierin met koken op gas of keramiek is dat de pan direct wordt verwarmd, er zit geen plaat of lucht tussen die nodig is voor de verhitting. De warmte wordt in de pan opgewekt, waardoor er geen warmte via de plaat of lucht verloren kan gaan.


Warmteoverdracht

Warmteoverdracht

Dit is meteen één van de grootste voordelen van koken op inductie: doordat de pan wordt verwarmd, en niet de plaat eronder, is het rendement bij koken op inductie veel hoger.

Het hoge rendement is niet het enige voordeel van de manier van warmte overdragen bij inductie. Doordat de plaat zelf niet warm wordt, brandt etenswaar dat per ongeluk op de plaat terecht komt, niet meteen aan. Wel zo handig.

Verder hoeft u zich geen zorgen te maken, de plaat blijft koud. Da,t in combinatie met het feit dat het kookoppervlak van kookplaat van glas is, zorgt er ook nog eens voor dat de kookplaat eenvoudig schoon te houden is. Een doek erover en de plaat is weer schoon.

Natuurlijk straalt de warmte van de pan wel af op de directe omgeving van de pan, de pan zelf wordt heet, dus de lucht eromheen en het stuk kookplaat waar de pan op staat ook. Maar gelukkig koelt de plaat ook weer snel af wanneer de pan wordt weggehaald. Het is zelfs zo dat als de pan niet meer op de kookplaat staat, er geen warmte opgewekt kan worden doordat er geen magnetisch contact meer is. Dat is snel en veilig koken. Vergeten de zone uit te zetten? Geen probleem, zonder pan geen warmte.

Gaskraan dicht

Een andere veelgehoorde reden om naar inductie over te stappen is de gastransitie. Een veel gemaakte opmerkingen is dat ‘gas toch al achterhaald’ is. Natuurlijk zullen we in de toekomst van het gas af moeten, maar hier zullen nog zeker jaren overheen gaan.

U hoeft dus zeker niet direct uw gas kookplaat of fornuis te vervangen voor een inductiemodel. Pas als deze defect is kunt u de overstap naar inductie overwegen. En dan nog is gas nog steeds een goed alternatief waar u de komende jaren optimaal van kunt genieten. Kortom, neem hierover een weloverwogen besluit en laat u niet opjagen.

Gaskraan dicht - gas transitie
Prijsverschil tussen gas en inductiekoken

Prijsverschil

Er kleven echter ook wat nadelen aan koken op inductie. Als u zich gaat oriënteren op een nieuw fornuis zult u merken dat een inductiefornuis in aanschaf duurder is dan een gasfornuis, alhoewel dat prijsverschil lang niet meer zo groot is als vroeger, en ook steeds kleiner wordt. Omdat de aankomende jaren de productie van inductie verder omhoog zal gaan, is de verwachting dat de prijzen verder zullen zakken. De productie van een inductieplaat is simpelweg duurder dan de productie van een gaskookplaat, dus de prijs voor inductie zal altijd iets hoger zijn. Ook voor een inductie fornuis geldt deze trend. Zelfs bredere design fornuizen worden steeds meer uitgevoerd met inductie kookvlak. En ook deze fornuizen zijn al voor scherpe prijzen leverbaar.

Nieuwe pannen?

Een ander mogelijk nadeel is dat het kan zijn dat u uw pannen moet vervangen. Voor het koken op inductie heeft u namelijk speciale pannen nodig. Als u de afgelopen jaren een nieuwe pannenset heeft aangeschaft, dan is deze vaak al geschikt voor inductie. Maar bij een oudere pannenset is het goed om dit even te controleren. Houd een magneet tegen de onderkant van de pan, als de pannen magnetisch zijn zit u goed en heeft u geen nieuwe pannen nodig. Als de pannen niet magnetisch zijn, zijn ze niet geschikt voor koken op inductie en heeft u nieuwe pannen nodig. Dat is toch fijn om van te voren even te weten. Bepaalde fornuizen en kookplaten worden echter geleverd met nieuwe pannenset erbij, zodat u zich daar niet meer mee bezig hoeft te houden.


Elektra

Ten slotte misschien wel het grootste nadeel: in veel woningen moet de stroomaansluiting in de keuken worden veranderd zodat er genoeg capaciteit is voor het fornuis. De meeste inductie kookplaten en fornuizen hebben een 2- of 3-fasen aansluiting nodig. Maar er zijn ook al kookplaten die gewoon op een standaard 1-fase stopcontact aangesloten kunnen worden. Wij adviseren alles met behulp van een deskundige te controleren voor u een inductieapparaat aanschaft. In de volgende stap gaan we verder in op de technische details.

+ Hoger rendement door directe warmteopwekking

+ Kookplaat die snel afkoelt

+ Zone gaat uit zodra pan van de plaat wordt gehaald

+ Veel energiezuiniger

+ Makkelijk schoon te maken

Voordelen en nadelen van koken op inductie

– Duurder dan een gasfornuis

– Speciale stroomaansluiting nodig

– Misschien moet u uw pannen vervangen


Stap 1: Wat zijn de mogelijkheden?