Ga naar de inhoud

Tips bij inductie koken

Tips voor koken op inductie

Ontdek onze handige tips voor het beste resultaat bij het koken op inductie kookplaat of inductie fornuis. Tips welke eenvoudig zijn uit voeren, maar welke grote voordelen bieden. Denk daarbij aan de manier waarop je een pan dient te gebruiken tot aan het verwijderen van vlekken op uw inductie kookgedeelte.

  • Gebruik niet direct de hoogste stand maar warm de pan langzaam op.
  • Laat een pan niet te lang op de hoogste stand(en) staan; door veelvuldig gebruik op de
    hoogste stand(en) zal de anti-aanbaklaag snel slijten.
  • Verwarm de pan altijd met olie en/of boter
  • Gebruik een pan die overeenkomt met de hoeveelheid voedsel die je klaar maakt. Gebruik
    dus geen pan met Ø 28 cm voor 1 hamburger.
  • Gebruik de zone die qua afmeting/doorsnede het beste past bij de pan. Soms wordt een pan
    niet herkend omdat de diameter van de panbodem (veel) kleiner is dan die van de kookzone.
  • Reinig de pan bij voorkeur met de hand, hierdoor blijft de pan het langst goed.
  • Reinig een nog hete pan nooit met koud water. Hier kan een thermoshock door ontstaan
    waardoor de bodem van de pan krom/hol of bol kan gaan staan.
  • Als de pannen in een kast of la gestapeld worden bewaard, gebruik dan altijd een
    bescherming tussen de pannen om beschadigingen te voorkomen.
  • Zorg ervoor dat de onderkant/bodem van de pan schoon en goed droog is voordat deze op
    de kookplaat wordt gezet. Zo wordt voorkomen dat het eventuele vocht in de kookplaat
    brand.
  • Vlekken op de glasplaat kan je het beste verwijderen door de desbetreffende zone iets (heel
    even op stand 1 of 2) op te warmen met een gewone kookpan gevuld met wat water.
    Vervolgens kan de vlek met een microvezeldoekje en afwasmiddel weg worden gepoetst. Ook
    met een Melamine (Wonder) spons, water en een beetje geduld kan het opgehoopte vuil
    goed worden verwijderd. Gebruik nooit een schoonmaakmiddel met citroen; citroen zorgt
    voor een witte waas op je kookplaat die niet te verwijderen is. Ook soda kan voor
    verkleuringen van de glasplaat zorgen. Er zijn hele goede reinigingsmiddelen in de markt
    verkrijgbaar die uw plaat in optimale conditie houden. Extra hard boenen is niet verstandig;
    maak de kookplaat liever een paar keer voorzichtig schoon tot het vuil weg is.
  • Door te koken met de deksel op de pan kan je slim en energiezuinig koken. De damp wordt
    opgevangen door de deksel waardoor je minimaal vocht verliest. Daardoor blijft de lucht in
    de keuken droger en kan je afzuigkap nog beter zijn werk doen op een lagere afzuigstand.
    Ook kan je hierdoor het vermogen van je inductiezone lager instellen, omdat de warmte goed
    wordt vastgehouden in de pan. Dit kan tot wel 50% aan energie besparen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *